IT-Palvelut Ohjeet ja FAQ

Opiskelijoille

Tulostaminen ja kopiointi

Atk-luokkien tulostimet

Seuraavista Tervahovin ja Fabriikin atk-luokista löytyy mustavalkotulostin:

 • B107 luokan ulkopuolella väri-tulostin/kopiokone
 • B211
 • C215
 • D123
 • D217
 • F222
 • F351 

Tritoniassa tulostimia on kirjastosalin puolella jokaisessa kerroksessa ja lisäksi lukusalissa K235 sekä atk-luokassa K325. Technobotniassa on tulostimet atk-luokissa TF4110 ja TF4109, lisäksi käytävällä on 3 kpl tulostimia atk-luokkien TF4103, TF4107 ja TF4108 läheisyydessä.

Tulostimiin saa laittaa vain siihen tarkoitettuja lasertulostimien kalvoja. Paperia tulostimiin voi lisätä itse, jos tulostimen vieressä on uutta paperia paketeissa. Jos tulostimista loppuu paperi tai muste, tai toiminnassa on muuta vikaa, ilmoita Helpdeskiin.

Opiskelijoille annetaan ensimmäisen opiskeluvuoden alussa 1500 sivun tulostuskiintiö luokissa oleville tulostimille (musta-valkoinen). Kiintiö ei ole siirrettävissä toiselle opiskelijalle. Kun tämä määrä on kulutettu loppuun, tulostusta voi jatkaa ostamalla Helpdeskistä lisäsivuja.

Lisäsivuja myynti tapahtuu sähköisesti: https://it.uwasa.fi/shop/

Opiskelijoilla on mahdollisuus myös tulostaa väritulosteita (luokassa B107). Yksi värituloste (A4) vie viisi sivua tulostekiintiöstä.

Tulostussivut

Kirjauduttuasi työasemalle näkyy työpöydällä automaattisesti pieni ikkuna, josta käy ilmi jäljellä olevien tulosteiden lukumäärä. Ikkunassa olevasta Tiedot … -kohdasta pääset esimerkiksi tutkimaan tulostamishistoriaasi.

Tulostus monitoimilaitteella

Monitoimilaite sijaitsee Tervahovissa B107 viereisellä käytävällä.

Monitoimilaitteella voidaan tulostaa joko värillisenä tai harmaasävyisenä. Värillisenä tulostaminen on laitteen oletusasetuksena ja maksaa hieman enemmän, joten on ehkä aiheellista tutustua hieman asetusten muokkaamiseen. Koska ohjelmat näyttävät käsittelevän tulostusasetuksia eri tavoin on ehkä selkeämpi muuttaa asetuksia systeemitasolla, sen mukaan haluaako tulostaa harmaasävyisenä vaiko värillisenä.

Etsi ensin Käynnistä-valikosta Devices and Printers.

Klikkaa sen jälkeen haluttua tulostinta oikealla hiirennappulalla ja valitse kohta Printing preferences.

Seuraavaksi aukeavasta ikkunasta (Basic Settings välilehdeltä) päästäänkin valitsemaan joko Black & White, Color tai Auto[Color/B&W].

Valitettavasti kokemukset Auto[Color/B&W] vaihtoehdon kanssa ovat kehnoja, esimerkiksi jos vaikkapa Chrome-selaimessa on tulostukseen säädetty Black & White optio käyttöön, on tulostin kuitenkin tulkinnut printin värilliseksi. Eli on varmempi säätää asetukset tarpeen mukaan em. asetuksista.

Jos tulostaminen ei onnistu

 • Tarkista oletustulostimesi. Oletustulostimen tulisi olla samanniminen kuin luokkahuoneen numero.
 • Joskus tulostimilla on paljon töitä jonossa ja tulostus saattaa toimia hitaammin kuin yleensä. Tällöin kannattaa odottaa kärsivällisesti, eikä laittaa samaa työtä useaan kertaan jonoon, mikä hidastaa tulostamista entisestään. Tulostimen työjonon voi tarkistaa Windowsin työkalupalkin oikeasta reunasta, jos siellä on pieni tulostimen ikoni, jota klikata. Työjonoa voi tarkastella myös klikkaamalla ko. tulostimen ikonia (Start > Devices and Printers).
 • Isokokoinen tiedosto kannattaa tulostaa osissa, sillä tulostimissa ei ole rajattomasti muistikapasiteettia

Tulostaminen yliopiston langattomasta verkosta

Opiskelijoiden on mahdollista tulostaa omalta kannettavalta, jos on kirjautunut Eduroam-verkkoon.

 1. Kirjaudu tulostusjärjestelmään (PaperCut) selaimella osoitteessa https://thor.cl.uwasa.fi Syötä käyttäjätunnuksesi ja -salasanasi kirjautumisikkunaan.
 2. Avautuvan ikkunan vasemmassa reunassa on kohta ”Web Print”, jota klikkaamalla tulostusprosessi lähtee liikkeelle muutaman vaiheen jälkeen.
 3. Seuraavaksi klikkaa sivulla näkyvää linkkiä ”Submit a job” ja ikkunaan avautuu lista tulostimista, joille on mahdollista tulostaa.
 4. Valitse tulostin listalta ja jatka prosessia painamalla painiketta ”2. Print Options and Account Selection”. Seuraavalla sivulla kysytään tulostetöiden määrää (oletus on 1 kpl). Jatka eteenpäin painikkeella ”3. Upload Document”.
 5. Valitse tulostettava tiedosto koneeltasi Browse-painikkeella selaamalla. Työ tulostuu valitulle tulostimelle klikkaamalla painiketta ”Upload & Complete.”

Kopiointi kampuksella

Lisätietoja julkisilta web-sivuilta: https://www.univaasa.fi/fi/for/student/services/copiers/