IT-Palvelut Ohjeet ja FAQ

MFA-tunnistautuminen Microsoft-palveluihin

MFA (Multi-Factor Authentication) on tapa kirjautua tietoturvallisemmin Microsoftin palveluihin. Normaalin salasanan lisäksi kirjautumiseen tarvitaan mobiililaite, johon toimitetaan kirjautumiseen tarvittava varmistustieto. Mobiililaitteessa varmistus voidaan tehdä joko Microsoft Authenticator -appia käyttämällä tai tekstiviestitse saatavalla numerokoodilla.

 

Microsoft-palveluiden sovellukset muistavat kirjautumistiedot jos sovelluksesta ei ole varsinaisesti kirjauduttu ulos, joten esimerkiksi Teamsissa jokaisella käyttökerralla MFA-tunnistautumista ei tarvitse käydä läpi. MFA-tunnistautuminen tulee tehdä siis aina uloskirjautumisen jälkeen; useimmin siis joko selaimen sulkemisen jälkeen tai jos sovellusta ei ole käytetty pitempään aikaan.

 

Huom! Ilman mobiililaittettasi kirjautuminen Microsoftin palveluihin ei onnistu (30.11.2020 lähtien).

MFA-käyttöönotto

1. Avaa internet-selain koneellasi ja siirry osoitteeseen https://mysignins.microsoft.com/security-info.


2. Syötä tunnuksesi Microsoft-kirjautumisikkunaan. Tämän jälkeen sinut uudelleenohjataan Vaasan yliopiston sisäänkirjautumissivulle.


3. Paina avautuvassa ikkunassa ”Next”-painiketta.


4. Paina ”Next”-painiketta.


5. Paina ”Next”-painiketta.


6. Tässä vaiheessa avaa puhelimesi ja asenna Microsoft Authenticator -applikaatio App Store- tai Play Store -alustojen kautta riippuen puhelimesi käyttöjärjestelmästä.


7. Kun sovellus on asennettu ja avattu puhelimessasi, niin valitse toiminto ”Scan a QR code”.


8. Skannaa nyt tietokoneen näytöltä (tämän ohjeen viidennen vaiheen jälkeen avautunut) QR-koodi ja paina ”Next”-painiketta.


9. Seuraavaksi järjestelmä testaa puhelimeesi asennetun Microsoft Authenticator -applikaation toimivuuden.


10. Avaa puhelimesi Authenticator-sovellus ja valitse vaihtoehto ”Approve”.


11. Paina ”Next”-painiketta.


12. Avautuvassa ikkunassa näet vahvistuksen siitä, mikä kirjautumistapa on määritelty oletukseksi. Voit lopuksi uloskirjautua oikean yläkulman valikosta ja valitsemalla ”Sign out”.